9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yeni Başlayanlar İçin; Tarator




Geçtiğimiz cumartesi geleneksel hale gelen "içek la" etkinliğinin 3.sünde çok elim ve vahim bir hadise yaşadık canlarım. Neydi o bizi üzen ve derin bir kedere gark eyleyen olay? Şöyle ki; geceye gayet neş'e içerisinde başlamış, rakımızı mezemizi pay edip yer içer durumda iken gecenin ilerleyen saatleri ve rakının ilerleyen kadehleriyle beraber hepimiz hafiften matiz olmuştuk. Sağolsun mutfak ekibinin de bizi bu sefer az yemlemesinden mütevellit elimizde dolu kadehler ile masada mezesiz bırakılmıştık. Tam o esnada bir birlik ve bütünlük içerisinde hepimizin "kalamaaaar kalamaaaar" diye inim inim inlediğini farkeden ve bu durumdan çok tedirgin olan mutfak ekibi derhal bir tabak dolusu kalamarı önümüze servis etti. Okuldan dönmüş aç bir ergen grubunun patates kızartmasına dalması gibi kalamara dalan toplamda 6 kişi sosu da kalamarı da mundar etmişti haliyle. O esnada "Güzelim sos ne hale geldi yaaa" diye üzülen bir arkadaşımın gözündeki hüzün içime dert oldu. Bu yazımda siz gençlere evde yapasınız diye kalamar, midye vs sosu yani adı ile TARATOR tarifi vereceğim.

Evvela bi konuya değinelim, tarator sanıldığı üzere "sarmısaklı yoğurt" değildir. Karıştıranı skerim ona göre.

Malzemeler;


-1 adet bayat ekmek içi. Bak içi diyorum sadece, kabuk yok.

-4-5 diş sarmısak. Ertesi günü manitaya falan gidicekseniz daha az koyun. Ya da fazla işte ayarlayın kafanıza göre.

-1 çay bardağından daha az sirke. Plastik sirke şeysiyle dökecekseniz eğer 3 kez "glup glup" yapana dek dökün.

-Zeytinyağı. Sirkeden daha fazla.

-Tuz. Bir çay bardağı... Şaka lan normal tuz kadar tuz işte.

-Ceviziçi. 1-2 adet. Hadiseye daha sofistike bi hal katmak için kullanınız. Olmasa da olur ama.

-Nane. Hafif yeşilli olsun diyorsan bundan da bi tutam ekle. Eli fırıncı küreği gibi olanlar bi tutam yerine bi çay kaşığı atsınlar.

-Çeşme. Karıştırırken sürekli suya ihtiyaç olacak. Kıvamı tutturmak için.

Ve tüm bu malzemeyi karıştırabileceğimiz metal bir kap ve blendır...BLENDIR! Blender diyen de var tabi. Mikser olmaz zira daha ince kıyılması gerekir malzemenin.


Yapılışı;
Metal kabın içine attığımız tüm bu malzemeyi fişe takıp "Nası çalışıyo lan bu" diye baktığımız mikseri biraz "vjjjj vjjjjjjj" ettirdikten sonra hafiften üstüne su katarak karıştırıyoruz. Eğer daha evvelden tarator yedi iseniz kıvamı biliyorsunuz demektir. Ama bilmiyorsanız mayonezden daha yoğun bi kıvamı olmalıdır. "Ananıskiiii lan çok koyduk suyu cıvıdı malzeme" diye üzülen arkadaşlar üzülmesin, biraz daha ekmek içi atsınlar karışıma versinler coşkuyu aynı şekle gelir. Karıştırma işlemini yaparken blendır ı yalayarak "nmmmnmn tuzu az hmmmm sarmısağı eksik" şeklinde tespitlerde bulunarak kendi dilediğiniz ayara getirebilirsiniz.

Şefin Tavsiyesi;

Genelde deniz ürünleri ile beraber tükettiğimiz bu tarator sosu, haşlanmış börülcenin üzerine döküldüğünde de muazzam bir lezzet ortaya çıkarıyor. Çükü şişen tüm okuyucularıma iyi haftalar diliyorum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hahaha valla ne diyim hiç böyle bir tarif almamıştım:))) evde kalamar sosu hazırlıyım dedim iyi ki yani:))) şaşkınlıkla ve gülerek okudum :D elinize sağlık. tarif için teşekkürler :):):)

GK dedi ki...

yardımcı olabildi isek ne mutlu, afiyet olsun