28 Temmuz 2011 Perşembe

"Bakmam Gözyaşına Pacman"



Bi bırak peşimi bokumun popüler kültürü bi düş ulan yakamdan. Arkadaş nasıl popülist bi millet haline geldik biz, Amy Winehouse öldü diye kahvehanelerde bile jazz kitlesi oluşmuş,

-Fehmi abi bu kız 'overdose'dan gitti diyolar sen ne diyosun?
-Bence illuminatinin işi ama müzik dünyası çok kaliteli bi sesini kaybetti
-Acımız büyük

Öf bu Ajda Pekkan şarkısı yok mu her yerde bangır bangır, sözü müzüğü de Tarkan'a aitmiş. (Tarkan'da illuminati üyesiymiş lan bu arada, şaşkınız) Ne kadar düz acımasız cümleler; "bakmam göz yaşına, çeker giderim, mal gibi ortada bırakırım, ağzının orta yerine sıçıveririm, haberin olmaz sevdiceğim" türünden sözlerden bıkmadık mı artık? Misalen Ajda "Bakmam göz yaşına bakmam" kısmını "Bakmam göz yaşına Pacman" diye söylese ve Pacman'a bi şarkı yapsa ya. Deneysel çalışma,serbest stil diye buna derim ben işte. (Olmadı mı?) Ama yok siz bu ülkenin %50si yalnız, kalan %50'nin de %90'nının görücü usulü evlendiği ya da "kuzen" aracılığı ile tanıştırıldığı bi memlekette partnerine böylesine gider yapacak insan yokken neyin peşindeyiz biz kuzum? (Kuzum mu?) Demet Hande Serdar üçgenine hiç girmedim farkındaysanız, bunlar zaten müzik piyasasında "atar gider" üzerinden geçinen popüler insanlar (sanatçı demedim) Neyse mevzu bu değil başkanlar.

Zaten amacım popüler kültür insanlarına sallamak değil. Asıl husus neden bize ait olmayan bir popüler kültür saldırısına maruz kaldığımız. Bu saldırı durumundan en fazla etkilenen genç kitlenin mevcut durumlarından (ki ortaokul-lise okuyor onlar şu sıra) "biz de böyle bi jenerasyonuz yeaaa" şeklinde bahsetmesi çok vahim. 2000 sonrası çocuklarının bir jenerasyon olma vasfı yok bence. Jenerasyonlar birbirinden ideoloj,yaşam biçimi, sanatsal kültürel faaliyetler noktasında ayrılırlar. Fakat bu 2000 sonrası için öne çıkan bir fikir,ideoloji yahut milyonlarca insanın yaşayışına tesir edecek, sanatçılar verecek bir müzik türü geliştiremediğini görebiliyoruz. Bu dönemde verilen edebi eserlerin genellikle yine popüler kültür etkisi altında verildiği bariz. Yani bu dönemden bir jenerasyon olarak bahsetmek diğerlerine haksızlık olacaktır. Bu dönem kaba tabiri ile gençlerin yozlaştığı dönemdir.

Bunun bir diğer göstergesi de bizim gibi geneli muhafazakar bir toplumun her dönemde muhafaza edilmiş insani değerlerinin yerle bir ediliyor olması. Aile, eş dost akraba, mahalle ve semt muhabbetleri ve geleneklerinin dijital iletişim araçlarına kurban edilmesi ile artık evine bile değil hücreden bozma odalarına hapsolmuş, saygıdan yoksun, dinlemekten aciz, sosyal becerisi olmayan bireyler artık çocuk olmaktan çıkıp toplumun yükünü çekecek yaşa gelmesi en vahimi.

Tüm bunlara neden maruz bırakıldığımız hakkında bir kaç fikrim var. Birincisi; büyük sermaye sahibi dış güçlerin başka ülkelerde tesis ettikleri pazarın aynını bizde de kurmak istemeleri. Neticede çok genç bir nüfus mevzubahis. Ayrıca "kültürel mozaik" dedikleri bir dalga var ya, bir sürü kültürün etkisinde gelişen ayrı ayrı binlerce insanın total bir geleneğe sahip olmaması bu topraklar üzerinde yozlaşmayı daha kolay kıldı sanırım. Bu noktada insanları daha evvel bir arada tutan kültürel ve etnik ortaklık değil dini ortaklıktı. Eh o da bu popüler kültüre kurban verildi malesef.

İkincisi, cumhuriyetin kuruluş döneminde belirlenen "muasır medeniyetler seviyesi" hedefine git gide yaklaşıyor olmamız. Bu esnada belirtilen "muasır batı medeniyetleri" zamanla muasır halden musibet hale geçmiş olsa da biz bunun farkına varmayarak aynı doğrultuda ilerlemiş ve şu an kendimize hedef seçtiğimiz Avrupa ülkeleri kadar yoz ve karaktersiz bir hale gelmiş durumdayız. Bu ülke yöneticilerinin gözünü AB ve Amerika neden bu kadar kör etti bunu anlayamıyorum. Kendi nevi şahsına münhasır bir millet iken böyle olumsuz bi adaptasyona bürünmemizin sebebi ve mümessili dışarıda da değil direkt olarak bizim ufku dar yöneticilerimizin işi bence. "Verilen öğüdü götünden anlama" dalında rekordan rekora koşabilecek insanlar tarafından yönetildik yıllarca. Yola çıkılan nokta ile gelinen nokta arasındaki fark bunun belirteci.

Yazıya başka bi üslup ile girip bambaşka bi üslup ile tamamlamam da benim 80ler gibi karakterli 2000ler kadar yoz iki jenerasyon arasına sıkışan 90lar çocuğu olmamdandır diye düşünüyorum. Neyse, yazı bitti.Görüşürüz.

8 yorum:

Duygu dedi ki...

ben seviyorum içinde bulunduğum nesli ya, devasa boyutta önlerini göremedikleri kalp şeklinde gözlükler takıp yaz kış ugg giyiyorlar falan. kedi canlarını onların.

GK dedi ki...

haha ugg evet, yazın ugg giymek bir moda akımının getirisi mi yoksa beyine giden ve zaten kılcal olan damarlarda tıkanıklık belirtisi mi bunu da tartışmak lazım,doğru.

YİRMİALTILİRA dedi ki...

nesil çatışmaları hep sürecektir.
eski yeniyi hep yerecektir.

hepimiz amy'ciyiz...

GK dedi ki...

ferdicilik okuduk bizde, 4 yıllık. nedir yani?

smlnl dedi ki...

Hepsi yalan. Sağ köşeye bir tane dert tasa odası aç her gece şiirler şarkılar.. Çet odasına da hayır demem.

GK dedi ki...

onu düşünmedim değil. kısa kısa not geçilir oraya, ve muhakkak şiirler..açayım

smlnl dedi ki...

denedim umarım gelmiştir mesajlarım.

GK dedi ki...

mevcutu kaldırdım, bu yenisi kıyak oldu, yazıyosun gitmiyor kalıyor.