30 Mart 2012 Cuma

Antikapitalist Nasihatler 1

-Aldığınız maaş kadar çalışın. Fazlasını yapmanıza lüzum yok. Fazladan aldığınız her sorumluluk birilerinin sorumluluğunun azalması ve dolayısı ile tembellik ederek para kazanması demektir.

-Üstlerinizi sizden fazla çalışmaya zorlayın. Neticede sizden fazla para alan birinin sizden daha fazla emek harcıyor olması gerekir.

-İnsiyatif almaktan kaçının, kurumsal firmalar yapacağınız hataların hesabını size sormaktan ve bedel ödetmekten katiyen çekinmezler. "İmza" ve "yetki" budalası olmayın. Herhangi bir itilaf durumunda muhattap olabileceğiniz her ihtimali düşünerek hareket edin.

-Çalıştığınız kurumun sunduğu imkanlardan maksimum derecede faydalanın. Gezi, yemek, tatil, hediye vs.. Bilin ki firma bunları kara kaşınız gözünüz için değil devlete ödemesi gereken KDV'yi kaçırmak için size sunuyor.

-İşe geç kalma ve işten erken ayrılma durumlarında iş ahlakı dersi verenlere kulak asmayın. Zira ahlaki kurallar tabandan tavana değil tavandan tabana belirlenir ve işler. Günümüzde ahlaki değerlere bağlı kalarak iş yapan-yaptıran pek az şirket-yönetici vardır. Ahlaki bir husustan bahsedilecekse bunu evvela üstlerinizden talep edin.

-Mümkün mertebe kravat takmayın. Eğer tarzınız değilse klasik giyinmeyin. Bunu size dayatanlardan mantıklı gerekçeler isteyin. Kimse günde en az 8, haftada en az 40 saat başkası gibi giyinip başkası gibi konuşmak ve davranmak zorunda değildir. Özgün olun. Suni hitap şekillerinden kaçının. Resmi üslup kendinizi tam manası ile açıklamanıza kafi gelmiyor ise terkedin, zorlamayın.

-Kişisel gelişim tırıvırlarına inanmayın. Bunları yazanlar genelde beyaz, elit, site çocuklarıdır. Herhangi bir şirket tarafından istihdam edilmediklerinde pazarda limon satacak kadar ticari kabiliyetleri, sokaktaki insana arz edecek kadar medeni cesaretleri yoktur. Amaçları sizi de kendisi gibi görünmeyen sermayelere köle, bilinmeyen patronlara amele yapmaktır. Kişisel olarak gelişin, kitap okuyun, araştırın, inceleyin tartışın, öğrenin fakat bunu kendiniz için yapın, sikkafalı işverenlere yaranmak için değil.

.

2 yorum:

Yağız Gönüler dedi ki...

Böyle bir şey hep vardı aklımda, ekleyeceğim pek bir şey de yok ama reklam sektörü için de mutlaka bir uyarlamasını yapacağım. "Pörfekt" olmuş.

GK dedi ki...

eyvallah, sadece iş ile alakalı kısmıydı bu. hayatın bir sürü evresi ve dalı ile ilgili çoğaltılabilir. tüketim ile alakalı eğitim ile alakalı sağlık ile alakalı vs vs.. devamı gelir.