24 Mart 2012 Cumartesi

Falan Filan Abdülhamit Han


Naber? Nabıyonuz?

Ben şu sıralar açık kapatıyorum. Öğrenilmemiş tarih, izlenmemiş film, dinlenmemiş müzikler vs vs. bunlara harcıyorum süremi. Çocukluktan ve idraksiz ergenlikten ötürü ıskaladığım 80ler-90larda ne varsa ne yoksa izliyorum. Filmleri müzikleri dönemin siyasi ekonomik sportif nesi var nesi yoksa inceliyorum. Kronolojik bi sıra yok, zaten kronoloji seven insanlar değiliz biz. Olayın kişisi ve gelişimi ile alakadar olur tarihte hangi sırada hangi olaydan önce ya da sonra olduğuna pek takılmayız. Ben de takılmıyorum. Ama dönem belli işte. Mesela o dönemin meşhur fimlerini hiç izlememiştim. Gemide, Uzak, Mayıs Sıkıntısı, Ağır Roman falan filan. Muhabbetinin geçtiği zamanlarda "bi gün izlerim nasılsa" der geçerdim. O günler geldi işte. Kıyak filmler ama o dönem için bizim milletin sanata yaklaşımı düşünüldüğünde aşırı kült eserler. Şu gün çekilse, vizyona girse "Ayhh daraldım Berke çıkalım lütfeeeen" dedirtir bacılarımıza. Sonra müzisyenler. Okay Temiz, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok.. Sadece "Ne yapmış bu adamlar" diye merak ederek dinliyorum. Sonra o dönemin pek göze çarpmamış ya da benim o dönem duyup takip edebileceğim kadar popüler olmamış gruplarını dinliyorum. "Bugün çıksa başarılı olur" ya da lan iyi ki kaybolup gitmiş" şeklinde değerlendire değerlendire hepsine zaman ayırıyorum. Kafa siken rock gruplarını bile es geçmiyorum.

Sonra milli eğitim müfredatı dışına çıkıp biraz Osmanlı sonu, Cumhuriyet başı dönemlerini okuyorum. Birincisi neydi ikincisi neden oldu meşrutiyet, biraz Abdülhamit çokça İttihat ve Terakki.Değişik adamlarmış şu ittihatçılar. Padişahı tahttan indirmek için anormal sayıda varyasyona girmişler, denemede bulunmuşlar. Bir sürü kongre bir sürü cemiyet ve parti kurulmuş kapanmış toplanmış dağılmış. Padişahı tahttan alıp ülkeyi savaşa sokmaları bir olmuş. Ardından kurtuluş mücadelesi. O döneme doğru geliyorum. Bu sıkıntı döneminde okuya okuya 28 şubata kadar gelirim diye tahmin ediyorum.

Bomboşum şu sıralar. Zamanında "Bi gün araştırır öğrenirim" dediğim, azıcık merakımı uyandıran herşeye göz atıyorum.

2 yorum:

Duygu dedi ki...

sonunda beklenen çıkışı yapıp istifa mı ettin?

GK dedi ki...

asıl marifet istifa etmeden bunları yapmak imiş, çalışırken işsizmiş gibi, işyerindeyken misafirmiş gibi takılmak imiş...

fakat o değil de istifam konusunda kamuoyu oluşmuş ha. güzel bişey bu.