25 Mayıs 2010 Salı

90larda Gruplar

Rahmetli Gökhan Semiz'in Pentagram ile yaptığı Endişe-i Muhabbet'i dinlerken aklıma geldi. Müziğe o dönemler grup ile başlayıp gruplarından ayrılınca her biri marka haline gelen albümleri çok satılan müzik piyasasının önemli adamları haline gelmiş ulan. Pentagram,Volvox,Nefret,Cartel,Kargo,Grup Vitamin ilk aklıma gelen gruplar.Yine bu gruplardan ayrılıp daha da ünlü hale gelen bir sürü grup üyesi.

Mesela Pentagram.Adamlar bugün bile halka açık alanlarda rahat rahat yapılamayan heavy metal müziği o zamanlarda yapmışlar.Ne cesaret! Kadroda bugün tek takılan Ogün Sanlısoy ve Demir Demirkan yan yana görülüyor.

Sonra Volvox. Dinlemedim hiç. Zaten ülke çapında değil,Bursa ve ahalisinde takılan bir grupmuş bu ablalarımız. Yine o dönem için sıradışı müzik türlerinden birini hem de hiç görülmedik bi şekilde ekip tamamiyle bayan bireylerden oluşturularak kurulmuş bir grup.Onlardan da Şebnem Ferah ve Özlem Tekin gibi rock müzikte bayan solist olarak başı çeken isimlerden ikisi sivrilmiş.
Yards markası da o dönem ayağa düşmemiş belli ki, giyim tarzları bugünkü tarzlarından daha soft, bugünlerde kati suretle rockçı tarzı ile sahneye çıkan Özlem Tekin ve Şebnem Ferah o dönem yazlıkçı genç kızlar gibi giyinmişler. Bence resimdeki halleri daha iyiymiş.Hele ki Şebnem Ferah'ın bu günlerdeki aşırı feminist hal ve tavırları ve de şarkı sözlerini düşününce o zamanki masum şekilleri daha makul imiş.
Ceza ve Dr.Fuchs'un Nefret'i de sayılmaya değer gruplardan.Dağılmaları enteresan olmuş; Fuchs askere gitmiş bunu fırsat bilen Ceza grubun yaptığı piyasayı tek başına albüm yaparak yemeye çalışmış.Başarılı da olunca geri dönen Fuchs Ceza ile yolunu ayırıp biraderi ve bir kaç arkadaşı ile İstanbul Attack'ı kurmuş. Belki de hayırlısı böyle olmuş. Zira bu adamlar ayrılmamış olsalar muhtemelen "İstanbul" gibi kaliteli bir şarkı daha yapamayacak ve yükselmek yerine düşüşe geçeceklerdi. Bugün ikisi de Türkçe Rap müzikte söz sahibi olan adamlar. Nefret'te Volvox ve Pentagram gibi o dönemde ülkede yapılması en zor tarzlardan birini seçerek piyasaya girmişler.Tabi ağababaları Cartel'den sonra.Memlekette arabesk,rock,pop,fantezi,protest,sanat,halk vs. bilumum müzik yapan ve dinleyen kişilerin kabul etmesi gereken bir gerçektir Cartel. Hala kırılamayan bir kaset satışına ve dinlenme oranına sahip oldu adamlar. 5 farklı radyo istasyonunda aynı anda Cartel çaldığı rivayeti dolaşır hala. Erci-E, Karakan, Cinai Şebeke birleşip Rap müziği memlekete Almanya'dan getirmişlerdi. Cartel t-shirti ile dolaşan adamlara hala rastlayabiliriz. Bence o dönemin en kral grubu idi. Grup üyelerinden Erci-E solo albümü ile de dinletmişti kendisini. "Bin Arabama" güzel şarkıydı. Geçen yıl Rock'n Coke'da Cinai Şebeke haricindekiler sahneye çıkmış. Bence tekrar tam kadro birleşerek bi kere daha ses getirebilirler.
Kargo da 90ların sağlam gruplarından idi. 2000lere girildiğinde grup defalarca dağıldı tekrar birleşti,bazı üyeleri tamamen gruptan uzaklaştı vs vs. Ama 90lardaki tadı hiç veremediklerini söylemek lazım. "Şairin Elinde, Yıllar Sonra, Renklerin İçinde, Ayrılık Şarkısı" en kral şarkılarıydı. Yine bu grupta da en çok sivrilen isim diğer gruplarda olduğu gibi solist Koray Candemir idi.Filmlerde oynadı, yarışma sundu falan. Solo albümü "Sade" de gayet başarılı olmuştu. İnanıyorum yine bi solo albüm yapsa yine başarılı olur bu adam.


Grup Vitamin için fazla söze gerek yok. Gökhan Semiz yaşıyor olsa konserlerini,imza günlerini kovalıyor olurdum muhtemelen. O zamanın liseli gençliğine ilah olmuşlardı. Dağılmaları dağılma sebebinden dolayı en çok üzüntü yaratan gruptu sanırım.

3 yorum:

Yağız Gönüler dedi ki...

Oyy nefret. Az koşmadık peşinden..

smlnl dedi ki...

Grup Vitamin'in İsmail şarkısına çok şey borçluyum :D Adamlar en ergen çağımda beni yerden yere vurdular olmaz ki canım :D

GK dedi ki...

"İsmail mutfakta biri mi var?"
:D