7 Şubat 2011 Pazartesi

Özgünlüğünüze Vurayım; "Sheddeath'e Hayır"

Tamam kabul ediyorum, bu ülkede öyle yahut böyle sebeplerden dolayı kadınlar şiddet görüyor,hemfikirim. Bunun en büyük sebebi (bana göre) aile kurumunda tüm maddi yükü erkeklerin çekmesi, hayatın en stresli kısımlarında erkeklerin bulunması vs.vs. Gelgelelim hiçbiri insana şiddeti meşrulaştırmaz o ayrı mevzu.

Genç idealist bir fotografçı arkadaş kadına şiddete bir vurgu yapmak istiyor. Açıyor bilgisayarını, telefonunu ulaşabileceği ünlü kadınlara çağrıda bulunuyor. Duyarlılık gösterip geri dönenler fotograflarının bu amaçla çekilmesine izin veriyor. Buraya kadar problem yok. Fotograflara baktığımda bi terslik olduğunu çakozluyorum. Ulan ülkede dayak atan erkek belli, yerleşimleri, sosyal durumları, ekonomik durumları belli, buna bağlı olarak dövdükleri kadınlar da çok belli. "Kocasından dayak yemiş" diyebileceğimiz 1 tane kırsal insanı karelenmemiş bile. Modellerin hepsi maaşallah metropol kokoşu. Bir de isme çok takıldım. Hadi memlekette "kadına şiddet" yükünü çeken kadınları resimlemediniz, bari ismi biraz daha o kadınlara özgü bişey koysaydınız.

SHEDDEATH! Evet, şehirlerde kocalar karılarına yıldönümleri, ot günü, bok haftası gibi önemli gün ve haftalarda para saçıp hediye almaktan, kendilerini maddi olarak tatmin etmekten boş zaman bulduklarında dövüyorlar bunları. O yüzden yine bu metropol ablalarına hitaben SHEDDEATH koymuşlar çalışmanın adını...

Makyöz kişi pek dayak yememiş sanırım. Modeller koca dayağından muzdarip Ayşe Fatma değil, Terminatör filminden Sarah Connor sanki,ayar pek tutmamış.

Ha bir de hadisenin sponsorunun bir mobilya markası oluşu da çok manidar; "Oturma gurubunu değiştirelim mi hayatım?" cümlesi çok dişi canı aldı bu memlektte, sebebi sizsiniz mobilyacılar.

Oluşum güzel, verilmek istenen mesaj da doğru da çalışma nanay. Yarın bir gün stresli sinirli karı dırdırından muzdarip abiler "Heddeath Sheddeath'i doğurur" diye çalışma yapar çok altta kalırsınız aman diyim.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çalışma kötü ve gerçeği yansıtmasada en azından bi çaba var öyle ya da öyle tepkilerini koymuşlar taktir ettim dorusu. Toplumun çoğu gibi gözünü, kulaklarını kapatmamışlar.

db. dedi ki...

kadına şiddet,çocuğa istismar vs. artık ortam malı oldu. Kıçı kırık okulumun fotoğrafçılık kulubünde bile bu tarz çalışma yaptık ve hepsi dediğin gibi metropol kadınlarıydı.Dedim nerde töre cinayetlerini anlatan fotoğraf,yok.neden,halk bunu istiyor.

pazarlama oranı yüksek.sen bu fotoğraf sergisini yurt dışına götürsen türkiyeyi kötü tanıtmış olursun ama türkiyenin gerçeğide bu.

GK dedi ki...

"meme kanseri için soyunmak" hadisesi gibi saçma olmuş bu da. hayır yani dikkati hadisenin vehameti, yaşanmış örnekleri üzerinden çekemiyorsan gerisi tırıvırı.meme kanserine değil memeye dikkat çekiyorsun demektir, bunda da şidddete maruz kalan kadınlara değil organizasyona dahil olan ünlü kadınlara dikkatini verecek bizimkiler; "aaa ferhundeyi nası dövmüşler kız görüyon mu?"

Bahar Çakan dedi ki...

Çok doğru demişsin, amacından sapmış kendi reklamını yapmış bir kampanya gibi acayip bir şey olmuş.