9 Mart 2012 Cuma

Hariçten Gazel

10 sene sonra bile edebiyat öğretmenim gelip "hani giriş gelişme sonuç?" diyecekmiş gibi ve sırf bu yüzden herkesin serbestçe ve hatta hunharca yazıp çizdiği şu alanda bile kurallara bağlı kalmaksızın yazı yazmayı beceremiyorum. yapabildiğim tek şey işte bu cümlede olduğu gibi cümlelere küçük harfle başlamak.

Okul çok gerekli mi? Hiç okul olmasa, okumayı yazmayı söktükten sonra evlere dağılsak. Herkes dalgasına baksa. Nasıl olurdu?.. İnsan fizyonomisi insanlığın doğuşundan itibaren ilerleyen zamanla değişime uğramış. Önceleri doğrudan tabiatın içinde barınan insan daha kaba daha dayanıklı iken yaşadığı ortamın "konforu" ve tabii şartlardan izole olması yüzünden rahat yaşam ortamına adapte olup zarif bir canlıya dönüşmeye başlamış. Belki buna benzer şekilde zihinsel olarak da değişmişizdir. İnsanlar yazılı yahut toplumsal kurallara tabii olmadıkları için sınırsız öğrenmeye ve keşfetmeye açık beyinler iken yıllarca kurallar kalıplar dahilinde eğitilen canlılar olarak artık sadece kendisine verileni öğrenebilecek, araştırmayan, öğrenemeyen algıları sınırlı ve hatta kapalı canlılar haline gelmiş olabilirler mi?

Neyse bunu cevaplayamıyorum ama artık doğan her çocuğun hayatı süresince öğreneceği temel bilginin, yapacağı tahsilin, ilerleyeceği dalın ve hatta seçeceği mesleğin üç aşağı beş yukarı tahmin edilebildiği şu zamanda öğrenmenin sınırsızlığından bahsetmek sosyo-ekonomik olarak zaten mümkün değil. Öğrenme bir kaç basit parametreye bağlı artık.

Okuyan insanlar size okumanız için bişeyler tavsiye ederler, yazarlar yazıtlarını, kitapçlılar sattıklarını okumanızı isterler. Kimse "yaz" demez. Yazmadan önce nasıl yazman gerektiğini hangi kurallara bağlı kalmak zorunda olduğunu anlatırlar, neleri yazmaman gerektiğini tembih ederler. Sınırları daraltıp sizden at koşturmanızı beklerler. Yapamadığınızda yapılmışına kanalize olursunuz. Ve yazan yerleriniz yok olur. Asıl adaptasyon bence budur.

Biz, bu çağın "okuyanları". Bizden evvel "okuyan" okumuş,öğrenmişlerin yazdıklarına muhtaç bırakıldık. Yine onlardan önceki "okullular" yüzünden. Hiçbirini biz seçmedik, örneklere özendirildik.

Hiç yorum yok: